Onze Ambassadeurs

VMBO On Stage heeft een grote groep wetenschappers, deskundigen en meer/minder Bekende Nederlanders om zich heen als supporter. Ambassadeurs van On Stage verbinden hun naam aan On Stage en verlenen daarmee support aan de toekomstige generatie vakkanjers en beroepsdromers: degenen die over we over enkele jaren tegenkomen als monteur, kapster of advocaat. Onze Ambassadeurs zijn mensen die hun eigen Droom achterna gingen en dat is vaak mede gelukt dankzij de juiste mensen om hen heen. Zij gunnen het de VMBO-leerlingen ook om met de juiste mensen om zich heen hun eigen Droom achterna te mogen gaan. Of dat nu automonteur, advocaat of artiest is. In 2011 werd onze open brief in de Volkskrant geplaatst over de 'citopaniek'; een oproep die werd ondertekend door een aantal van onze Ambassadeurs en nog steeds actueel is. 

MARIETTE HAMER  -   KIM PUTTERS   -  MICHAEL VAN STRAALEN  -  TON HEERTS   - JOS DE BLOK  -  PROF. DR. MARINKA KUIJPERS   -   ARNON GRUNBERG   -   PIETER DERKS   -   DRS. JOS LEENHOUTS   -   PROF. DR. MONIQUE VOLMAN   -   CARRY ROOZEMOND  -  JOLANDE SAP  -   ANNA-LENA HEDIN-PENNINX  -   PROF. DR. MARC VERMEULEN  -   PROF. DR. BEN DANKBAAR   -  DR. FRANS MEIJERS   -  WOUKE VAN SCHERRENBURG   -  KARIN STRAUS  -  DIRK VD SPOEL   - ERIK VAN MUISWINKEL  -  PIERRE WIND   -   OMAR MUNIE  -   PETER SPRINKHUIZEN   -   MARJAN VAN DEN BERG   -   SYLVIA WITTEMAN  -   HANS KAMP  -   JOEL BATENBURG   -  HANNA BERVOETS   -   RUUD PORCK   -   FRITS HUFFNAGEL   -  MARIANNE ZWAGERMAN   -   PIETER JOUKE  -   PAULINE DE WILDE  -  SOPHIE VAN HOYTEMA   -

MARIETTE HAMER
SER-voorzitter Mariëtte Hamer is een strategische verbinder. Haar drijfveer is om een ieder beter op de arbeidsmarkt en in de samenleving te laten participeren. Voorzitter van de Sociaal-Economische Raad is zij sinds september 2014. Zowel de relatie tussen onderwijs en arbeidsmarkt als emancipatievraagstukken zijn in al haar werkzaamheden belangrijke thema’s. Mariette Hamer was gastvrouw  en inleider bij de release van de VMBO documentaire die wij met Frans Bromet maakte.

KIM PUTTERS
Prof. Dr. Kim Putters is directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau. Putters is bestuurskundige, politicus en hoogleraar Beleid en Sturing van de Zorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam; hij was 10 jaar lid van de Eerste Kamer. Kim Putters begon zijn (school)loopbaan zelf op het VMBO. Putters over zijn Ambassadeursschap: "Inspiratie en doorzettingsvermogen ontwikkel je door contact met de praktijk, met mensen in beroepen die je vertellen hoe het is om leraar, verpleegkundige of schilder etc. te zijn. Ik gun iedereen de goede voorbeelden om geïnspireerd je weg in het werkende leven te vinden. VMBO On Stage helpt die weg te vinden, geeft jongeren inspiratie en zet door tot het gelukt is! 

MICHAEL VAN STRAALEN
Michaël van Straalen is vanaf 2013 voorzitter van de Koninklijke Vereniging MKB-Nederland. Hij heeft een lange staat van dienst op bestuurlijk niveau, waarbij vooral zijn enorme inzet voor het beroepsonderwijs opvalt. “Ik ondersteun de inspanningen en het doel van VMBO On Stage heel graag. Het vmbo verdient veel meer waardering én investeringen dan dat het nu krijgt. Het baart me zorgen dat het aantal leerlingen op het vmbo sneller daalt dan in de rest van het voortgezet onderwijs. Dat is een bedreiging voor het beroepsonderwijs en dus voor het midden- en kleinbedrijf, waarvan het beroepsonderwijs toch echt hofleverancier is. Op het vmbo immers zitten onze vakmensen van morgen. We hebben ze op allerlei terreinen keihard nodig. Het is gruwelijk dat het vmbo nog altijd kampt met een negatief imago. Veel mensen, ouders ook, zien het vmbo als een soort restonderwijs. Daar ga je naar toe als je de havo niet redt. Als voormalig eigenaar van diverse bedrijven in de metaal én als voorzitter van MKB-Nederland weet ik als geen ander dat dat de grootst mogelijke flauwekul is. Waar ik maar kan, draag ik daarom graag uit hoe belangrijk het vmbo is voor onze maatschappij en economie. Een vak leren, dat begint op het vmbo.”

TON HEERTS
Ton Heerts is sinds september 2016 voorzitter van de MBO Raad. Heerts was van 2006 tot 2010 lid van de Tweede Kamer en van 2012 tot  2016 voorzitter van de FNV. Ton Heerts: “Het vmbo is de kweekvijver van talent, vmbo’ers zijn de mbo’ers van morgen. Daarom vind ik het heel belangrijk dat elk kind die dat wil de kans krijgt op het vmbo te ontdekken wat hij/zij later worden wil. Met alle ondersteuning die daarvoor nodig is. Om zo een goede keuze te kunnen maken voor die ene beroepsopleiding op ons mooie mbo waarmee hij/zij later goud in handen heeft. Daar geloof ik in, daarom ben ik ambassadeur.”

JOS DE BLOK
Jos de Blok is eigenaar van Buurtzorg. Hij maakt zich sterk voor minder regels en meer patiënt in de zorgsector. Na eerst zelf wijkverpleegkundige en manager bij thuiszorgorganisaties Sensire en Carint geweest te zijn, is hij nu zelf eigenaar van een thuiszorgorganisatie. Het concept van Buurtzorg gaat innmiddels de hele wereld over. Inmiddels heeft de Blok zijn concept uitgebreid met diverse andere initiatieven zoals Buurtzorg Jong.  
 

PROF. DR. MARINKA KUIJPERS
Lector Pedagogiek van de Beroepsvorming, ondernemer met Carpe Carriere Perspectief.
Prof. Dr. Marinka A.C.T. Kuijpers is sinds 1 maart 2007 werkzaam als lector Pedagogiek van de beroepsvorming aan De Haagse Hogeschool. Na een loopbaan als verpleegkundige, docent, ontwikkelingswerker en student is zij in 2003 gepromoveerd op een onderzoek naar loopbaancompetenties bij werknemers aan de Universiteit Twente. Marinka Kuijpers deed onderzoek naar loopbaancompetenties bij leerlingen in het vmbo en mbo. Zij is auteur van de boeken "Waardevol werk"en "Breng beweging in je loopbaan". Naast haar werk als lector, heeft zij een eigen onderneming Carpe Carrière Perspectief op het gebied van loopbaanontwikkeling en -onderzoek voor organisaties en individuen. In 2008 ontving Marinka Kuijpers de Johan van de Sande erepenning voor haar werkzaamheden in het vmbo.

ARNON GRUNBERG
Arnon Grunberg is een Nederlandse schrijver van Joodse komaf. Grunberg heeft zijn middelbare school, het Vossius gymnasium in Amsterdam, nooit afgemaakt. Dat heeft niet verhinderd dat hij een van de belangrijkste jonge schrijvers van Nederland is geworden, die vele prijzen wint en die de grote kranten volschrijft. Sinds 2010 schrijft hij een dagelijkse column Voetnoot op de voorpagina van de Volkskrant. en  schrijft voor NRC Handelsblad. Grunberg over zijn Ambassadeursschap: "In een leefbare meritocratie zijn ook opleidingen die niet direct toegang geven tot de universiteit begeerlijk. Daarom draag ik het vmbo een warm hart toe."
 

PIETER DERKS
“Ik vind het mooi om te zien hoe jonge mensen enthousiast worden gemaakt in plaats van de put in gecitood. Omdat zelfvertrouwen uiteindelijk net zo belangrijk is als een diploma. En ken je die verhalen van mensen die na een midlifecrisis hun leven omgooien en iets totaal anders gaan doen? Dat zijn altijd managers die meubelmaker worden, of beurshandelaren die kok worden, of oud-ministers die buschauffeur worden. Nooit andersom! Dus wát een leuke beroepen moeten dat zijn!” Derks volgde de cabaretopleiding aan de Koningstheateracademie in Den Bosch. Van 2011 tot en met 2014 sloot hij als vaste cabaretier de week af in het VARA-televisieprogramma DWDD. Pieter schrijft voor nu.nl en heeft een wekelijkse column in de NIeuwsBV op radio 1. Luister zijn column (1 juni, 2017, NieuwsBV radio 1) over het belang van VMBO en MBO: "Twee miljoen communicatiewetenschappers en niemand die een kraan kan repareren."  [foto: Bob Bronshoff]

DRS. JOS LEENHOUTS
Bestuurder MBO raad, voormalig voorzitter College van Bestuur ROC Mondriaan
Drs. J. C. (Jos) Leenhouts was van 2002 tot 2013 voorzitter van het college van bestuur van ROC Mondriaan in Den Haag en was vanaf 2008 bestuurslid van de MBO Raad. Leenhouts begon haar loopbaan in 1975 als lerares Aardrijkskunde en Maatschappijleer aan het Alberdingk Thijm College in Hilversum; was wetenschappelijk medewerkster bij de vakgroep Onderwijsgeografie van de KU Nijmegen. In 1985 stapte ze over naar een brede scholengemeenschap in Almere. Eind jaren tachtig werd ze directeur van de gemeentelijke meao in Amsterdam en aansluitend rector van de Haagse Dalton Scholengemeenschap. Leenhouts heeft vervolgens gewerkt als schoolleider en rector, en werkte voor voor ministeries van OCW en EZ. Jos Leenhouts is nu werkzaam als zelfstandig adviseur.
 

PROF. DR. MONIQUE VOLMAN
hoogleraar Onderwijskunde
Prof. dr. Monique Volman is verbonden aan afdeling Pedagogiek en Onderwijskunde van de Universiteit Amsterdam. Monique Volman doet onderzoek naar de wijze waarop scholen kunnen bijdragen aan betekenisvol leren. Volman is (co)auteur van een groot aantal wetenschappelijke en praktijkgerichte artikelen en boeken. Haar onderzoek verscheen in diverse toonaangevende tijdschriften op het terrein van de onderwijswetenschappen, zoals Review of Educational Research, Computers and Education en Teaching and Teacher Education. Oraties. "Ik vind On Stage een geweldig initiatief, en ben graag ambassadeur.  VMBO On Stage benoemt een aantal dingen die me uit het hart zijn gegrepen."

CARRY ROOZEMOND
voorzitter Ingrado, de landelijke brancheorganisatie voor leerplicht en voortijdig schoolverlaten (RMC-functie) en voorzitter Raad van Toezicht Expertisecentrum JSO. 
Carry Roozemond is voorzitter van Ingrado, de brancheorganisatie voor de gemeentelijke leerplicht- en RMC-functie. Zo'n 90 procent van alle gemeenten en regio's is lid. Door het verzamelen en beschikbaar stellen van informatie wil Ingrado een brug slaan tussen beleidsmakers, uitvoerders en andere ketenpartners en belangstellenden. Op het gebied van leerplicht en RMC (voortijdig schoolverlaten) is Ingrado dé gesprekspartner voor de landelijke overheid, gemeenten, regio's en overige ketenpartners. "Ambassadeur word je als je het al bent zonder het te weten. Je bent dan al trots op die vakmannen en vakvrouwen die willen laten zien wie ze zijn. Een vakjongere in de dop die koester je, die geef je water en laat je groeien. Zij worden gelukkig als vakman en vakvrouw die met zilver voor goud gaan. Die kanjers verdienen een Ambassadeur."

JOLANDE SAP

Samen verschil maken voor de toekomst, omdat de economie van zaken doen ten koste van mens en milieu is uitgewerkt. Dat is de passie van Jolande Sap. Bij het grote publiek werd zij bekend als politica en leider van GroenLinks. Inmiddels werkt zij als ondernemer aan het verduurzamen van voedsel, kleding en gezondheidszorg. Over haar motivatie om ambassadeur te worden zegt zij het volgende. "Als je aan iemand vraagt wie hij of zij is, krijg je meestal een opsomming van wat iemand allemaal doet. Vaak heel interessant, niks mis mee. Maar veel leuker is het om er achter te komen wat iemands passie is, waar hij of zij van droomt. Als je durft te dromen, kun je de wereld aan, ook al levert de werkelijkheid je soms streken. Daarom vind ik VMBO On Stage een fantastisch initiatief."

ANNA-LENA HEDIN-PENNINX
PvdA statenlid Gelderland, ondernemer
Anna-Lena Hedin-Penninx is PvdA statenlid in Gelderland, daarnaast heeft zij een eigen bedrijf in de paarden: www.westerndressuur.nl. Anna-Lena Hedin-Penninx publiceerde op 3 november 2011  een artikel in VK over de Ambachtseconomie. Hierna een beknopte weergave: "We vergeten vaak totaal dat mensen niet alleen hoogbegaafd kunnen zijn met hun hoofd maar ook met hun handen! Als je excellent kunt leren dan krijg je een pluim. Heb je echter twee gouden rechterhanden dan is het leuk als hobby maar echte stimulans en waardering om daarmee verder te gaan is er nauwelijks. Zonder vaklui zijn we nergens. Hebben we geen huis, geen straat, geen auto, geen kleding, geen eten, niet eens water uit de kraan. Het wordt tijd dat we ons daar weer bewust van worden. Talentvolle mensen die niet alleen met hun hoofd kunnen werken maar vooral ook met hun hart en handen. We hebben ze hard nodig!"

PROF. DR. MARC VERMEULEN 
verbonden aan de Universiteit van Tilburg en directeur IVA beleidsonderzoek en advies
Marc Vermeulen is gespecialiseerd in toegepast onderzoek op het gebied van de relatie tussen onderwijs, arbeidsmarkt en economie. "VMBO On Stage is voor mij om 3 redenen de moeite waard om te ondersteunen. Ten eerste is een grote groep jongeren prima onder dak in het VMBO en doen ze het daar goed. Dat wordt veel te weinig gezien. Goed beroepsonderwijs is inspirerend en een prima start voor je latere leven. Het biedt allerlei mogelijkheden om je talenten te ontwikkelen en een goede boterham te verdienen. Ten onrecht leeft het gevoel dat kinderen naar het VMBO moeten  en naar HAVO of VWO mogen. Ik wil me graag inzetten voor onderwijs dat alle talenten van kinderen ontwikkelt en voor schoolkeuzes die daarbij passen. Daarnaast speelt een belangrijke rol dat de VMBO-ers van nu onze vakmensen van morgen zijn in tal van beroepen. In de arbeidsmarkt van de toekomst, waar we met steeds minder jongeren te maken krijgen door de ontgroening, dreigen er in tal van sectoren tekorten aan goede vakmensen en dat is een serieuze bedreiging van onze maatschappelijke ontwikkeling. Er is dus ook een sterk maatschappelijk argument om al vroeg aan de slag te gaan om goede vaklieden op te leiden. Tenslotte: Voor een grote groep jongeren die nu tussen wal en schip belandt, biedt goed beroepsonderwijs een belangrijk ticket naar de toekomst. Vakmanschap en burgerschap hebben alles met elkaar te maken. Mensen die zich verbonden willen weten met onze samenleving moeten dat kunnen leren bijvoorbeeld in het VMBO."

PROF. DR. BEN DANKBAAR
Ben Dankbaar studeerde in Amsterdam sociale wetenschappen en economie. Hij was docent en onderzoeker in Amsterdam, Berlijn en Maastricht, voordat hij in 1995 hoogleraar bedrijfskunde werd in Nijmegen. Hij is daar sinds 2003 tevens hoogleraar 'management & toepassing' aan de bèta-faculteit. "Ik ben graag ambassadeur van VMBO On Stage, omdat ik denk dat we het belang van goed beroepsonderwijs in onze kennissamenleving enorm onderschatten. De mensen denken bij vaak kennis alleen maar aan universiteiten, maar we hebben veel vaklieden nodig om van die universitaire kennis iets bruikbaars en verkoopbaars te maken. Onze high-tech industrie heeft veel mensen nodig die in het MBO voor alle soorten techniek gekozen hebben. Ik hoop dan ook dat veel vertegenwoordigers van technische bedrijven op de On Stage bijeenkomsten aanwezig zullen zijn."

DR. FRANS MEIJERS
Lector Pedagogiek van de Beroepsvorming, ondernemer met Meijers Onderzoek & Advies.
"Alle leuke dingen in het leven beginnen met ervaring, pas daarna komt de theorie".  Dr Frans Meijers is directeur en eigenaar van Meijers Onderzoek & Advies. Frans Meijers (1950) was van 2003 tot 2015 Lector Pedagogiek van de Beroepsvorming: "Informatie speelt een geringe rol in het keuzeproces; concrete ervaringen en een dialoog over die ervaringen zijn vele malen belangrijker. Het beroepsonderwijs heeft wel veel ervaring met het aanbieden van concrete ervaringen door middel van stages. Het heeft echter nauwelijks ervaring met het voeren van een dialoog over de betekenis van de stage voor de leerling. Precies op dit punt biedt On Stage de helpende hand. Via On Stage kunnen leerlingen niet alleen concrete ervaringen met werk en werken opdoen, maar ze worden ook voortdurend uitgenodigd om over deze ervaringen te spreken. On Stage biedt daarnaast een unieke kans voor zowel de school als het plaatselijke bedrijfsleven om een samenwerking aan te gaan die past bij de 21ste eeuw: gezamenlijke verantwoordelijkheid in plaats van langs elkaar heen werken. Ik ben blij dat ik als Ambassadeur van On Stage hieraan mijn steentje kan bijdragen."
 
WOUKE VAN SCHERRENBURG
Oud parlementair verslaggever, dagvoorzitter, Twitteraar, programmamaker, initiatiefnemer politiek café Piment.
Wouke van Scherrenburg staat bij velen bekend als de scherpe en gedegen interviewer van Den Haag Vandaag. Wouke van Scherrenburg treedt op als discussieleider en dagvoorzitter bij forumdisccusies, congressen en informatieve bijeenkomsten en geeft mediatrainingen aan de top, het hoger en middenkader van het bedrijfsleven en non-profit organisaties. Met enige regelmaat is zij op televisie te zien waar zij wordt gevraagd naar haar mening over actuele zaken. 

KARIN STRAUS

Op 10 februari 2015 diende Karin Straus (toen Tweede Kamerlid voor de VVD) een motie in aangaande Loopbaanorientatie in het VMBO en het Beroepenfeest van VMBO On Stage (kijk hier fragment debat gemist). Op 3 maart werd de motie met grote meerderheid van stemmen  aangenomen. Dat houdt in dat On Stage daarmee ‘officieel’ is toegevoegd aan de lijst van programma’s waar scholen uit kunnen kiezen als zij aan LOB willen gaan doen. Link naar motie Straus . Karin Straus is nu actief voor oa Rieken & Oomen, Provincie Limburg, Onderwijsstichting MOVARE. 
 

Dirk J. van der Spoel is na zijn studie les gaan geven aan een vmbo school in Amsterdam-West. Hij was er al snel decaan, werd actief in verschillende bestuurlijke overleggen en werkte mee aan innovaties in het mbo. Als schoolleider, eerst in het mbo en later in het vo, leidde hij institutionele en bestuurlijke fusies en was hij bestuurslid van provinciale en landelijke directieorganisaties. In het CvB van een grote vo-organisatie lag het accent van zijn werk voornamelijk op onderwijsinhoud en kwaliteitszorg. Hij was vanaf halverwege het vorige decennium voorzitter van de door de minister van OCW ingestelde Adviesgroep vmbo. Momenteel adviseert en traint hij instellingen op onderwijsinhoudelijk, organisatorisch en bestuurlijk niveau vanuit zijn bedrijf, Taylor Productions. Hij is al jaren de vaste dagvoorzitter van Het Nationaal VMBO Congres van SBO.

ERIK VAN MUISWINKEL
Theatermaker, cabaretier, imitator, presentator, zanger,Twitteraar.
Erik van Muiswinkel is kleinkunstenaar, acteur, zanger, televisiepresentator en nog veel meer. Van Muiswinkel is bekend van o.a. Ook dat nog, Kopspijkers, Sinterklaasjournaal, Koefnoen, Van Zon op Zaterdag, wekelijkse column in het programma De zomer draait door, Studio Spaan, Ik heb al een boek, Megabrein, Baantjer,films Oranje en Pluk van de Petteflet, radioprogramma's Andermans veren (waarvoor hij een Zilveren Reiss microfoon won) en Spijkers met koppen. In het theater is hij bekend van voorstellingen als Welkom, Welkom in mijn hoofd (met Omnibuzz), de Heldenlul, de Mensenvriend, VOF de Kunst, Cabarestafette, theaterprogramma's met Diederik van Vleuten. Van Muiswinkel is nu regelmatig te zien in de theaters met zowel solo voorstellingen als met collega's.

PIERRE WIND
Kok, presentator, schrijver, workshopleider. Favoriete citaat van Pierre: "Was ik maar een punt, dan was ik het einde."
Pierre werkte in sterren(Michelin)-zaken als Seinpost, Saur en Prinses Juliana te Valkenburg en won diverse prijzen o.a. De Zilveren garde. Nu is hij reizende chefkok, recepten -en ideeënbank en kookdocent aan de Middelbare Hotelschool Mondriaan Horeca. Pierre werkte mee aan diverse tv programma's en verzorgt lessen voor de opleiding Food Design te Den Bosch. Wind geeft workshops en lezingen  en didactische smaaklessen op scholen (www.ikbendebeste.tv). Pierre verdedigde bij Pauw & Witteman de brief CITO paniek die door On Stage werd opgesteld en gepubliceerd in de Volkskrant.

OMAR MUNIE
Ontwerper, ondernemer, MBO Marshall
Geboren in Mogadishu, vluchtte Omar Munie op jonge leeftijd met zijn ouders naar Nederland. Hier, droomde zijn moeder, zou Omar een beroep gaan doen waarbij hij een net pak zou dragen. Maar in plaats van de opleiding accountancy of administratie, koos Omar voor de MBO-opleiding Metaaltechniek en stapte hij later over op de Modevakschool in Den haag. "Ik houd ervan om met mijn handen iets moois te maken. Ik wilde erg graag naar de Modevakschool, maar ik had niveau 2. Ik wist echter zeker dat ik niveau 4 aankon. Ik heb toen een lang gesprek gehad met de studiebegeleider en hij zei dat ik het een half jaar mocht proberen om mezelf te bewijzen. Daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor." Tijdens zijn studie begon Omar al met het maken van tassen, die direct een hit waren bij zijn klasgenoten. Inmiddels heeft hij een eigen exclusieve tassenlijn die van Amsterdam tot in New York wordt verkocht. Munie schreef een boek over zijn levensloop en carrière: "Leef je droom".

 
PETER SPRINKHUIZEN
Peter Sprinkhuizen is onderscheiden met de Johan van der Sanden erepenning 2009. Sprinkhuizen werkt mee aan de ontwikkeling van nieuwe innovatieve projecten met een voorkeur naar nieuwe loopbaangerichte aanpak in het onderwijs waarbij de ontwikkeling van de talenten van een kind centraal staat. Dit soort ontwikkelingen samen uitvoeren met het bedrijfsleven is waarvoor hij zich sterk maakt. 

MARJAN VAN DEN BERG 
Schrijfster, columniste, docente.
Marjan van den Berg werd geboren in Haarlem. Na het behalen van het diploma HBS-a studeerde ze Nederlands (MO-a) aan de VU in Amsterdam. In 1975 werd ze aangesteld als lerares Nederlands bij een LBO-school. in Zaandam. Naast het lesgeven schreef ze af en toe voor dagblad De Typhoon. In 1990 verruilde ze haar loopbaan in het onderwijs voor het schrijfvak en werkt ze free-lance voor diverse week- en dagbladen. Van 2001 tot 2008 stond ze weer een aantal uren oor de klas als lerares Nederlands op een vmbo-school voor horeca. Ook dat leverde weer stof op om over te schrijven: sinds oktober 2005 schrijft ze een wekelijkse column over onderwijs in Margriet. De gebundelde columns zijn verschenen onder de titel 'Van den Berg stort in!!'.

SYLVIA WITTEMAN
Schrijfster, culinair journaliste
Sylvia Witteman is Nederlands culinair journaliste en publicist voor de Volkskrant en schrijft kookboeken. Sylvia werkte in Moskou, Berlijn en Washington D.C. en woont en werkt nu weer in Amsterdam. Sylvia is getrouwd en heeft drie kinderen. Haar dagelijkse gezinsbeslommeringen zijn vaak onderdeel van haar columns.

HANS KAMP
Jurist, communicatieadvieur, schrijver en fotograaf. Hans Kamp is na een lang traject, MULO, HAVO, School voor Taal en Letterkunde (lerarenopleiding Engels), afgestudeerd (rechten) aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was werkzaam bij de RVD: Rijksvoorlichtingsdienst (communicatieadvies en mediabegeleiding bij publieke optredens van de leden van het Koninklijk Huis. In die hoedanigheid was Hans Kamp aanwezig bij de Beroepenfeesten van VMBO On Stage in Westland en Almere waar Koningin Máxima de opening verrichtte. Het enthousiasme van de leerlingen en de betrokkenheid van de vertegenwoordigers van de bedrijven tonen aan dat dit een succesformule is. Voor veel leerlingen is het een eerste kennismaking met wat later misschien hun toekomst wordt. Wordt het een beroepsgerichte opleiding voor timmerman, loodgieter, lasser, politieagent of verpleegkundige? Of misschien toch nog wat verder studeren als die opties er zijn. Welke mogelijkheden zich ook aandienen, belangrijk is toch vooral om “niet ongelukkig te zijn”. Plezier in je werk hebben. Het is zó belangrijk. En dan moet er daarnaast natuurlijk ook de waardering zijn voor dat werk. Zoals Martin Bril mooi heeft omschreven: “Trof ik eens een jongen aan die een vak kon beoefenen, waren ze vergeten hem de bijbehorende trots en beroepseer aan te meten”. Dat mag niet gebeuren en daar wil ik mij als ambassadeur graag voor inzetten.

JOEL BATENBURG
journalist, eindredacteur televisie, zelfstandig ondernemer, paalzitter, twitteraar
Joël Batenburg (48) is eindredacteur TV bij de publieke omroep (NCRV). Hij leidt De Ideeënfabriek, een afdeling die voor radio, tv en het web nieuwe concepten bedenkt en ontwikkelt. Joël heeft radio- en tv-programma's gepresenteerd; maakte documentaires en schreef voor kranten. 'Ik wilde vroeger fietsenmaker worden en de winkel van ome Wim in Overschie (Rotterdam) overnemen. Het plakken van banden; bevestigen van bagagedragers en repareren van wielnaven was mijn lust en mijn leven. Het vak rijwielhersteller leerde ik in de praktijk en op het lbo haalde ik mijn middenstandsdiploma. Daarna deed ik MBO Sociaal Agogisch Werk. Intussen had een goede kennis, een journalist, ontdekt dat ik wel aardige stukjes kon schrijven. Je hebt talent, zei hij. En zo werd ik een echte 'stapelaar': lbo, mbo, hbo. Ik heb bij tv geregeld met (v)mbo'ers te maken. Zij hebben lef en hun hoofd zit nog niet zo vol met theorie. Met stagiaires spreek ik altijd af: ben jij bereid je kwaliteiten maximaal te benutten, dan ga ik jou helpen. Ik draag On Stage op handen en maak graag reclame voor dit podium. Want waar zouden we zijn zonder (v)mbo'ers? Tegen jou zeg ik: wees grenzeloos nieuwsgierig en doe 'je ding' met passie!"

HANNA BERVOETS
Schrijfster, columnist, journalist.
Hanna Bervoets behaalde in 2002 haar diploma aan aan het Barlaeus Gymnasium. Daarna volgde zij een bacheloropleiding Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie Televisie en Populaire Cultuur. In 2008 voltooide zij een duale Master Journalistiek en Research. Sinds 2009 heeft ze tevens een vaste column in Volkskrant Magazine. "IK WILDE LATER WORDEN: Detective, Kindster, Archeoloog, Batgirl, Kinderboekenschrijfster, Filmregisseuse. MAAR TOEN WERD LATER: Nu. EN WAS IK GEWORDEN: Schrijfster, Columnist, Journalist. (OOK LEUK)".

RUUD PORCK
Ruud Porck is tot 1 augustus 2012 directeur van TCV/MCV Tender bij Stichting Dunamare Onderwijs Groep, het Technisch College Velsen, het Maritiem College Velsen, het Tender College en directeur beroepsonderwijs bij de Gemeente Velsen. Vanaf 1 augustus 2012 treedt hij in dienst bij de gemeente Amsterdam om het beroepsonderwijs in Amsterdam op de kaart te zetten. Porck, zelf ooit opgeleid aan een lts, noemt VMBO leerlingen 'beelddenkers', 'doeners' of 'ondernemers'. Ruud Porck is voor een 'doe-toets' naast de Citotoets, waarbij je let op manuele vaardigheden en intelligentie. "De doeners in je klas, die al een beetje met hun fietsje aan het prutsen zijn of fantastische hutten bouwen, zijn misschien de Einsteins en Dudoks van de toekomst!"

FRITS HUFFNAGEL
spreker, columnist, voorzitter, presentator en discussieleider
Huffnagel is wethouder geweest in Amsterdam (Financiën, Economische Zaken, ICT en Luchthaven) en in Den Haag (Citymarketing en Binnenstad, Internationaal, ICT en Personeel & Organisatie). Zijn specialiteit is Citymarketing en Communicatie. Huffnagel was lid van het campagneteam van Gerrit Zalm (2003) en succesvol campagneleider van Mark Rutte (2006). Daarnaast kan hij als discussieleider zeer goed in de rol van 'advocaat van de duivel' treden en daarmee discussies vlot trekken en meningsverschillen boven tafel krijgen. 

PIETER JOUKE
Tekstschrijver, comedian, presentator, ondernemer, duizendpoot
Pieter Jouke studeerde af aan universiteit van Tilburg, als Arbeid- en Organisatiepsycholoog. Pieter Jouke begon in 2000 met standup en staat in het theater met zijn eigen shows. "Het idee dat VMBO-ers de vakmensen zijn waar onze maatschappij straks op zal draaien, daar sta ik pal achter. Laten we ze dan ook de kans geven om te onderzoeken wat het beste bij ze past. Ik ben ambassadeur van On Stage omdat ik geloof in de potentie van mensen. En wat is er nou mooier om mensen een kans te geven, mensen serieus te nemen in hun ambitie? Laat ze maar zien dat de wereld op ze wacht. Ik heb zelf ook kansen gekregen. Ik ben ook ooit aangespoord, in het diepe gegooid en vooruit geholpen. Het minste wat ik kan doen is VMBO-ers de kans geven kennis te maken met hun toekomstmogelijkheden. Ik zie ze stuk voor stuk de kans grijpen en hun potentie verzilveren. Wat is het toch mooi om zien dat een goede instelling het uiteindelijk wint van cynisme."

MARIANNE ZWAGERMAN
 Het werk van Marianne Zwagerman draait om verandering. “Weten waar je naartoe wilt en zorgen dat je er komt” is de rode draad in haar workshops en lezingen. Zwagerman helpt bedrijven om hun toekomst vorm te geven en hun weg naar die toekomst succesvol te bepalen. Ambitie is een ander belangrijk thema in haar werk. Als innovatiestrateeg helpt en inspireert Marianne mensen en bedrijven om schaamteloos en onverschrokken te leven en te ondernemen. Daarnaast is ze schrijver (haar derde boek Kluitjesvolk kwam in 2016 uit), columnist (ondermeer bij BNR) en veelgevraagd mediacriticus (ondermeer bij het Radio 1 programma De Ochtend, BNR en WNL). Haar maatschappijkritische columns en publicaties verschijnen met enige regelmaat in kranten en tijdschriften.

PAULINE DE WILDE
Econoom, actrice/presentatrice, dagvoorzitter. Motto: "Er zijn veel wegen om je dromen te verwezenlijken, als je maar wandelt!"
Pauline de Wilde ontdekte als net afgestudeerde econoom een aantal jaren geleden in Amerika haar passie: acteren. Pauline speelt in films en staat in het theater. Naast haar (televisie)werkzaamheden als presentatrice en actrice blijft Pauline haar economische achtergrond trouw en ontwikkelt ze een aantal workshops zowel voor het bedrijfsleven als voor particulieren. Voor On Stage werkte zij ook mee als trainer aan de leerlingtraining Junior Networking.

SOPHIE VAN HOYTEMA
Bouwkundige, zangeres, cabaretiere, presentatrice.
Sophie begint haar carrière als zangeres en bandleider van de band Funk Schmunk, die ze samen met haar broer opricht. Tijdens deze periode studeert ze af aan de TU in Delft en in 2003 rond ze de Amsterdamse Kleinkunst Academie af. Sophie heeft een aantal eigen cabaretprogramma's ontwikkeld, speelt op festivals, geeft zangworkshops en werkt als presentatrice. Voor On Stage werkte zij mee als trainer aan de leerlingtraining Junior Networking.

© On Stage 2017 | algemene voorwaarden

Voeg toe aan Email Voeg toe aan Print Page 
Alles mag je worden. Behalve ongelukkig.